Начин на приготвяне
Поставете тенджерка със 5 с.л. от захарта на умерен огън. Когато се карамелизира до тъмно златисто, налейте на тънка струйка млякото- затоплено. Бъркайте интензивно, докато карамелът се разтвори напълно в млякото и течността закъкри на котлона. Намалете го с три степени до тих.
Отделно разбийте яйцето със 100 мл от сметаната, останалата захар и нишестето. Ако обичате повече сладичко, може да си добавите и още захар. Лъжичките нишесте трябва да са добре пълни - с леко връхче.
Сипете на тънка струйка яйчено-сметановата смес при карамеленото мляко и бъркайте, докато кремчето се сгъсти. За да стане пухкаво и нежно, добре е да разбивате със телена бъркалка.
Разсипете в купички и оставете да стегне, след което пригответе шоколадовата заливка поставяйки останалите 100 мл сметана със шоколада на тих до умерен огън.
Когато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна (трябва да бъркате, за да се улесни този процес), излейте шоколадовата заливка върху кремчето и оставете да изстине.
По желание настържете бял шоколад върху вече изстиналия десерт.
Може да консумирате веднага след изстиването му или да оставите в хладилник да стегне още повече.
Да ви е сладко!
Коментари