Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко с лъжичка захар. Покрийте и оставете на топло за 8-10 минути.
Пресейте брашното и направете кладенче в средата. В него сипете леко разбитото яйце, солта, киселото мляко, шупналата мая и половината от маста. Започнете замесване на тесто, като постепенно добавяте и останалата мазнина. Омесете хубаво, работейки поне 10 минути с тестото - то става много приятно и нелепнещо, но ако на вас ви лепне, ръсвайте си по малко брашно на плота.
Оставете в топло помещение, за да втаса и удвои обема си около 1 час. След като е готово, пригответе плънката. Разбийте яйцето и белтъка леко, добавете млякото и натрошеното сирене.
Разделете тестото на 6-7 равни части. Питките оформете по ваш вкус и както ви е най-лесно, поставяйки от плънката в средата и оформяйки топче или разточвайки кори и завивайки на охлювче. Ако изберете последния вариант, не правете корите прекалено фини, тъй като тестото е крехко и има опасност да се цепне и плънката да излезе.
Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене или намазнена и оставете да бухнат за около 30 минути на топло, след което намажете с разбития с млякото жълтък и поръсете със сусам.
Поставете в загрята на 200 градуса фурна без вентилатор - печете 15-18 минути и намалете градусите на 180 за още 15 минути. Времето за печене зависи от големината и дебелината на питките, така че е добре да ги наглеждате.
Готовите пухкавелки може да сервирате топли или студени.
Добър апетит!