Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Бриош питки със сусам

Бриош питки със сусам

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
3595k1k2k1
Бриош питки със сусам
Снимка: Juliya
1 / 3
26/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Бриош питки със сусам са уникални за бургери."

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • прясно мляко - 90 мл
  • яйца - 2 бр. + 1 бр. за намазване
  • суха мая - 4 г
  • захар - 15 г
  • сол - 5 г
  • краве масло - 115 г меко
  • сусамово семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете яйцата, топлото мляко, захарта и маята, покрийте и оставете за 5-10 минути.

В голяма купа пресейте брашното, разбъркайте със солта и прибавете сместа.

Омесете меко и нелепнещо тесто (при необходимост добавете още 1-2 с.л. брашно).

Покрийте тестото и го оставете за 30 минути.

Добавете към тестото мекото масло и месете около 25 минути, докато се получи гладко и еластично тесто.

Покрийте тестото с фолио и приберете в хладилник за 8 часа или за цяла нощ.

След това разделете тестото на 6 парчета, всяко по около 100 г, оформете топки и подредете малките хлебчета в тава, покрита с хартия за печене.

Около всяко от хлебчетата Бриош поставете ринг с диаметър 10 см и притиснете топките с ръка.

Оставете оформените малки питки на стайна температура за 2 часа, докато удвоят обема си.

Намажете бриош питките с разбитото яйце, поръсете със сусамовото семе и печете в предварително загрята на 180°С фурна за около 20-30 минути.

Бриош питки със сусам са уникални за бургери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: