Начин на приготвяне
Това е идея за бърз и интересен десерт, който също така е и изключително лесен за изпълнение. Единствено са ви нужни форми за мъфини, с които да направим кошничките. Кремът, който предлагам, е най-обикновен и може да бъде заменен с друг по ваш избор - сметанов, чийз-, или ако бързате, просто може да си го приготвите от готово нишесте. Идеята ми е най-вече да ви предложа начин на поднасяне в тези интересни кошнички.
Приготвят се по следният простичък начин:
Тортиля питките (същите, които ползваме за направата на фахитас) намазваме с помощта на кухненска четка с разтопеното масло от двете страни. Поръсваме леко със кафява захар само от едната страна и по желание ръсваме канела. Разрязваме на 4 правилни триъгълника.
Поставяме по две триъгълничета във всяка формичка за мъфини, така че основата да легне плътно на дъното, а острат /тоест по-тясна/ част да стърчи леко нагоре. Притискаме да слегне добре и поръсваме с останала кафява захар.
Изпичаме за много кратко - около 4-5 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна.
Изваждаме и оставяме да се охладят и втвърдят, след което изваждаме вече готовите кошнички от формите.
За кремчето разбиваме жълтъка с малко от млякото, нишестето и ванилията. Останалото мляко поставяме на умерен огън заедно със захарта и настърганата на фино ренде лимонова кора. Щом млякото закъкри и захарта се е разтопила, наливаме нишестето на тънка струйка и бъркаме интензивно, докато се сгъсти. Накрая прибавяме маслото.
Готовото кремче охлаждаме леко, за да стегне повече, разбивайки от време на време, за да предотвратим образуването на коричка.
Поставяме по няколко лъжички крем във всяка кошничка и отгоре подреждаме боровинки.
По желание може да поръсим боровинките с пудра захар.
Сервираме веднага, защото е възможно, ако приберем кошничките в хладилник, те да поомекнат и да не са така хрупкави.
Да ви е сладко!
Коментари