Начин на приготвяне
Поставете млякото, яйцата и 5-те лъжици захар в дълбока купа. Отделно намачкайте турона с вилица. Ако ви е трудно да намерите бадемов турон може да използвате друг вид халва, само трябва да е мекичка и в същото време ронлива.
Сложете трохите халва при другата смес и пасирайте до максимална гладкост. Може да използвате и блендер.
Карамелизирайте захарта (може да сложите и повече от 8 с.л., ако желаете) и разсипете в огнеупорни купички. Оставете карамела да стегне и налейте сместа за флана без да пълните догоре.
Изпечете на водна баня за 1 час в загрята на 120 градуса фурна без вентилатор. Проверете си го с клечка дали е стегнал достатъчно и ако прецените допечете за кратко. Става доста стегнат поради наличието на туронът - той му създава плътност и различна текстура, а вкусът е неописуем.
Изчакайте да изстине добре и обърнете върху чинийка, минавайки предварително с нож по ръбовете на чашката.
Гарнирайте с малко сметана и украсете по ваш вкус.
Обикновен десерт, лесен и много вкусен. Често е приготвян след коледните и новогодишни празници, когато във всеки дом има останала много от тази халва, която се консумира по традиция по това време и по този начин испанските домакини я оползотворяват проготвяйки flan de turron. Ако се сдобиете с турон, не се колебайте да го опитате и вие!
Да ви е сладко!