Крем карамел с турон (Flan de Turrón)

21/02/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф9925113498
"Не, не сте попаднали в Рая, а в нашата кухня, където днес приготвяме Крем карамел с турон "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции15
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо348
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 5 бр.
  • турон - 300 г мек, бадемов (испански вид халва)
  • захар - 5 с.л. за сместа
  • захар - 8 с.л. за карамела
  • сметана - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Поставете млякото, яйцата и 5-те лъжици захар в дълбока купа. Отделно намачкайте турона с вилица. Ако ви е трудно да намерите бадемов турон може да използвате друг вид халва, само трябва да е мекичка и в същото време ронлива.

2. Сложете трохите халва при другата смес и пасирайте до максимална гладкост. Може да използвате и блендер.

3. Карамелизирайте захарта (може да сложите и повече от 8 с.л., ако желаете) и разсипете в огнеупорни купички. Оставете карамела да стегне и налейте сместа за флана без да пълните догоре.

4. Изпечете на водна баня за 1 час в загрята на 120 градуса фурна без вентилатор. Проверете си го с клечка дали е стегнал достатъчно и ако прецените допечете за кратко. Става доста стегнат поради наличието на туронът - той му създава плътност и различна текстура, а вкусът е неописуем.

5. Изчакайте да изстине добре и обърнете върху чинийка, минавайки предварително с нож по ръбовете на чашката.

Гарнирайте с малко сметана и украсете по ваш вкус.

Обикновен десерт, лесен и много вкусен. Често е приготвян след коледните и новогодишни празници, когато във всеки дом има останала много от тази халва, която се консумира по традиция по това време и по този начин испанските домакини я оползотворяват проготвяйки flan de turron. Ако се сдобиете с турон, не се колебайте да го опитате и вие!

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар