Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лумакони на фурна със страхотна плънка

Лумакони на фурна със страхотна плънка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Лумакони на фурна със страхотна плънка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Най-ароматната паста за онези от вас, които знаят как да се наслаждават на живота"

Необходими Продукти

  • паста лумакони - 450 г.
  • кайма - 300 г смес (телешка/свинска)
  • пилешко филе - 2 бр. цели филета
  • гъби - 125 г мариновани
  • доматен сос - 4 с.л.
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • лук - 1 средна глава
  • кориандър - 1 шепа листа
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • целина - 1 ч.л. на прах
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • джинджифил - 1 к.л. на прах
  • моцарела - 250 г прясна
  • ементал - 100 г
  • грюер - 180 г
  • сол - на вкус
  • зехтин - 80 - 90 мл
  • За бешамел
  • масло - 60 г
  • олио - 1 с.л. (или зехтин)
  • прясно мляко - 700 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • сол на вкус
  • бял пипер - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе плънката, като накълцате и запържите до омекване лука. Добавете каймата, размита с малко водичка, доматения сос и концентрат и малко сол. Бъркайте докато каймата стане на трохи и течността почти се изпари.

Нарежете пилешките филета на малки кубчета и сложете при каймата заедно с отцедените от маринатата гъби. Посолете и овкусете със сухите и пресните подправки. Количеството им, което съм предложила е ориентировъчно, затова може да варирате с него според вкуса си. Добавете още малко водичка и гответе докато пилето побелее и плънката остане на мазнина.

Сварете пастата според указанията на производителя. Хубаво е да бъде ал денте. Отцедете и напръскайте със зехтин, за да не слепватфунийките една за друга.

Щом леко се поохладят подредете в тавичка с отворите нагоре и с помощта на лъжичка напълнете с плънката кухините. Подредете моцарелата, нарязана на филийки, върху пълнените лумакони и се заемете с Бешамела, който се приготвя много бързо.

Млякото загрейте, а в тиган разтопете маслото заедно с олиото, за да сте спокойни че няма да прегори. Огънят е умерен. Когато започнат да излизат мехурчета сипете брашното наведнъж и бъркайте докато добие лек златист загар и замирише приятно.

Намалете още огъня и налейте на тънка струйка млякото при непрестанно разбиване с телена бъркалка. Дори да ви се образуват парцалчета в началото, не се тревожете, когато продължите да разбивате те ще изчезнат и бешамелът ще стане гладък.

Овкусете със солта, пипера и индийското орехче и гответе до желана от вас гъстота на слаб огън и при непрестанно бъркане. Обикновенно отнема от 6 до 10 минути.

Залейте ястието с бешамела и поръсете със настърганите сирена грюер и ементал. Запечете във фурна, загрята на 200 градуса, до желания от вас загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: