Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Форма с ринг около 22-24 см.
В купа се смесват прясното млякото, сметаната, разбитите предварително яйца, зехтинът и подправките.
В купа се нарязва на дребни хапки хлябът, шунката, чоризото, пармезана, маслините. Част от пармезана и чоризото се запазват за поръска върху стратата.
Сместа се залива с течната съставка и се оставя за около 30 минути, за да попие добре.
В тава, покрита с хартия, се поставя намаслена форма с ринг и се изсипва цялата смес, покрива се отгоре с отделения пармезан и чоризото.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 30 минути. Отстранява се фолиото и се пече още за около 10-15 минути до хубав загар.
Изважда се пирогът, оставя във формата за около 15-20 минути и се отстранява рингът.