Страта

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Страта4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Нещо вкусно и ароматно, което направо се топи в устата или с една дума - страта"

Необходими Продукти

  • стар хляб - 7 филийки
  • шунка - 100 г суха
  • чоризо - 100 г
  • пармезан - 100 г на малки кубчета
  • маслини - около 5 - 6 бр. без костилка
  • яйца - 6 бр.
  • босилек - няколко щипки пресен
  • риган - 1 ч . л.
  • прясно мляко - 200 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • черен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Форма с ринг около 22-24 см.

В купа се смесват прясното млякото, сметаната, разбитите предварително яйца, зехтинът и подправките.

В купа се нарязва на дребни хапки хлябът, шунката, чоризото, пармезана, маслините. Част от пармезана и чоризото се запазват за поръска върху стратата.

Сместа се залива с течната съставка и се оставя за около 30 минути, за да попие добре.

В тава, покрита с хартия, се поставя намаслена форма с ринг и се изсипва цялата смес, покрива се отгоре с отделения пармезан и чоризото.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 30 минути. Отстранява се фолиото и се пече още за около 10-15 минути до хубав загар.

Изважда се пирогът, оставя във формата за около 15-20 минути и се отстранява рингът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: