Начин на приготвяне
Накиснете хлебната среда в малко водичка, отцедете, но без да я изстисквате прекалено и поставете в дълбока купа.
Обелете доматите и ги нарежете на парченца при хляба. Добавете и чесъна, като премахнете вътрешната му част.
Налейте зехтина, посолете и пасирайте до гладка смес. Ако ви харесва по-течно може да си го разредите с малко водичка. Оставете в хладилник да се охлади.
Сервирайте в купички или чашки като предястие, като отгоре поръсите със ситно накълцано сварено яйце и по желание сложите хамон на кубчета или крутони. Украсете с листенца пресен магданоз.
Тази испанска студена супа е от фамилията на Гаспачото, но и се различава съществено от него.
За перфектни резултати трябва да използвате хубави домати, те трябва да са добре узрели, но не и презрели.
С нашите хубави български домати испанците само могат да ни завидят за Салморехото, което можем да им приготвим. Зехтинът е другият важен фактор - използвайте екстра върджин.
Добър апетит!