Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на кубчета.
Почистете моркова и лука и ги нарежете на подходящи парчета.
Сложете зеленчуците в тавичка и ги поръсете с олиото. Овкусете с универсална зеленчукова подправка и ако е необходимо, добавете сол.
Запечете в загрята фурна до 200 градуса.
След като зеленчуците омекнат, добавете граха и около 1/2 ч.ч. вода.
Разбъркайте и допечете до пълното сготвяне на зеленчуците. Ако е необходимо, добавете още малко топла вода.
Разбийте яйцата в купа, добавете киселото мляко, сух магданоз, черен пипер, брашното и щипка бакпулвер.
Разбъркайте до еднородност и с готовата смес полейте мусаката.
Допечете до златист загар.
Мусаката без месо с картофи и грах е готова.