Начин на приготвяне
Патладжаните се нарязват по дължина на филийки. Посоляват се обилно със сол и след 30 минути се отцеждат с изстискване от горчивата вода.
Изпържват се и в същата мазнина се задушава нарязаният на едро кромид лук до златисто.
Добавя се почистеният и измит ориз, обелените и настъргани на едро ренде домати и малко вода и сместа се оставя да поври, докато набъбне оризът.
В тавичка, леко намазана с олио, на дъното първо се нареждат половината от обелените и нарязани на шайби домати, отгоре се нареждат половината от изпържените патладжани, поръсват се с нарязан на ситно магданоз, върху тях се разпределя сместа с ориза и накрая се покрива с останалата половина от изпържените патладжани.
Най-отгоре се нареждат останалата половина от нарязаните на шайби белени домати.
Мусаката се пече около 30 минути на добре загрята на 220 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.
След това се изважда и се залива със сместа, приготвена от разбитото брашно, сол на вкус, прясното мляко и яйцата.
Връща се във фурната за още 10-15 минути, докато хване хубава коричка.
Може да се сервира както гореща, така и охладена.
Мусаката с Патладжани, Домати и Ориз е много вкусна.
Много приятна и наситена на вкусове мусака, която по нищо не отстъпва на класическата ни рецепта за мусака!