Начин на приготвяне
Това е една по-различен на вид тортиля, която повече има вид на омлет, защото се сгъва.
Типична е за Паис Баско, където е неизменна част от меню Сидрерия, предлагано във всеки местен ресторант-сидрерия. Автентичният ѝ вид е да изглежда мека, сочна, което предполага яйцата да останат леко течни отвътре, а отвън да е добре запечатана.
Първо накълцайте лука, чушката (в случай че сте избрали да сложите) и чесъна. Запържете ги в зехтина за около 5-6 минути.
През това време сложете рибата в отделен съд на котлона с един пръст вода и щом започнат да излизат балончета, я извадете върху абсорбираща хартия, която да поеме водата от нея. Така само я попарваме един вид, за да можем да я натрошим в тортилята.
Щом зеленчуците са готови, омекнали, но не препържени, сложете рибата треска - разчупвайки я с пръсти и отделяйки кожата и възможни костици. Добавете и магданоза и разбъркайте за кратко.
Отцедете от мазнината, оставяйки съвсем мъничко в тигана, а сместа от риба и зеленчуци оставете лекичко да се охлади, след което смесете със яйцата - предварително разбити с малко сол.
Върнете в тигана, загрят на силен огън и изчакайте да се запече 1-2 минутки (зависи от диаметъра на тигана и дебелината на тортилята съответно). Сгънете подобно на омлет и обърнете за кратко.
Както казахме, трябва само леко запечатване, за да бъде тортилята автентична, но разбира се - въпрос на вкус е дали обичате така яйцата. Ако искате да си я приготвите по-препечена, просто я гответе по-дълго.
Поднесете като предястие самостоятелно в чиния или като основно в компания със свежа салата.
Тортилята с риба Треска (Tortilla de Bacalao) е много вкусна.