Начин на приготвяне
Във вряща подсолена вода, в която е добавена 1 с.л. олио, сваряваме спагетите до готовност.
Сварените спагети прехвърляме в гевгир и измиваме под течаща студена вода, за да се охладят и оставяме да се изцеждат.
Патладжана обелваме, нарязваме на кубчета (с размер половин кибритена кутийка) и посоляваме, изчакваме около 20 минути и изцеждаме с изстискване горчивия му сок.
Лукът и едната скилидка чесън нарязваме на ситно, прехвърляме в дълбок тиган с 1/2 к.ч. олио и запържваме за 5 минути.
Добавяме нарязания на ситни кубчета морков и наситнените на много дребно зелена, жълта и червена чушка.
След няколко минути добавяме патладжана и след като се запържи, добавяме нарязаната на ситно тиквичка и обелените и нарязани на кубчета домати.
Готвим още десетина минути при непрекъснато бъркане.
След това намаляваме котлона на по-ниска температура, добавяме сол, черен пипер, кимион, босилека, нарязаната на ситно останала скилидка чесън, една люта чушка по желание за пикантност и оставяме да покъкри на котлона докато сосът се сгъсти.
Поднасяме спагетите леко навити в чинии, като във всяка порция правим по средата гнездо и сипваме по 2-3 черпака от соса. Гарнираме с листенца пресен босилек.
Постните спагети без месо са готови.