Начин на приготвяне
В купа смесете и разбъркайте яйцата със солта, олиото, оцета и топлата вода. На етапи към тях добавяйте пресято брашно и бъркайте, замесете меко тесто.
Разделете тестото на 10 топчета, от които две да са малко по-големи, завийте с чиста кърпа и оставете така за 30 минути.
С точилка разточете 8-те по малки топчета на тънки кори и ти нареждайте една върху друга, като помежду им поръсвате малко брашно, за да не се слепят.
Напълнете голяма тенджера с вода и я посолете на вкус, поставете я на котлона да заври.
Напълнете друга голяма тенджера със студена вода.
Нарежете купа от кори на квадрати, разделете листче по листче нарязаните кори и ги пускайте във заврялата вода. След като отново заври водата, прецедете и поставете сварените листи в студената вода, разбъркайте.
С гевгир прецедете корите и ги оставете в него да се отцедят. Нагрейте олиото и оставете да си охлади, а сиренето натрошете.
Поставете 3 с.л. олио на дъното на тава. Разточете едно от 2-те останали топчета на кори с големина по-големи от дъното на тавата. Поставете листа в тавата, като краищата му висят извън нея.
Поръсете със сирене и започнете да редите от варените листа - лист по лист, като на всеки ред листа поръсвате със сирене и поливате с 3 с.л. олио, и така, докато свършат листата и завършвате със сирене.
Завийте увисналата (долна) кора отгоре и разточете другото топче на кора, с нея завивате бюрека, като подпъхвате леко краищата отстрани.
Налейте отгоре останалото олио и поставете тавата с баницата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете за около 1 час.
Извадете тавата и леко напръскайте горния лист с вода, завийте с чиста кърпа, за да си задуши.
Много вкусен бюрек с къпани кори, мек и сочен, просто превъзходен!
Коментари