Начин на приготвяне
За тази салата използваме цикория от вида белгийска ендивия - с гладки листа. Може да комбинирате нормална - бледозелената, и червена.
Накъсваме част от листенцата, а друга част оставяме цели. Заливаме с дресинга, приготвен от изброените за него продукти, и разбъркваме.
Лука режем на полумесеци и запържваме в маслото, докато омекне. Добавяме виното, щипка сол и захарта и готвим до редуциране.
Калмарите почистваме и запичаме на силен огън в зехтина за минутка от всяка страна заедно с чесъна - накълцан. Нарязваме ги на колелца.
За майонезения дресинг смесваме продуктите и разбъркваме добре.
В чиниите, в които ще сервираме, полагаме канапенца от листата ендивия, отгоре слагаме кръгчета калмари и лук, все още топли, но не горещи.
Заливаме и украсяваме с шафрановата майонеза и по желание поръсваме с прясно накълцан магданоз.
Забележка:
Ако не сте от големите любители на леко горчивия привкус на цикорията/ендивията, то за да го смекчите, може да смесите с други салатени листа.
Топлата салата с калмари и цикория е готова.