Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Топла салата с калмари и цикория

Топла салата с калмари и цикория

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Топла салата с калмари и цикория
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Вкусно изкушение със средиземноморски аромат и вкус, на който никога няма да може да се насладите"

Необходими Продукти

  • цикория - 3 бр. (Белгийска ендивия)
  • калмари - 350 г малки
  • лук - 2 глави, средни
  • кафява захар - 2 с.л.
  • бяло вино - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • масло - 25 г
  • За дресинг
  • зехтин - 5 с.л.
  • балсамов оцет - на вкус (или лимонов сок)
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • За шафранова майонеза
  • майонеза - 4 с.л. с връх
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • шафран - 1 щипка, на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази салата използваме цикория от вида белгийска ендивия - с гладки листа. Може да комбинирате нормална - бледозелената, и червена.

Накъсваме част от листенцата, а друга част оставяме цели. Заливаме с дресинга, приготвен от изброените за него продукти, и разбъркваме.

Лука режем на полумесеци и запържваме в маслото, докато омекне. Добавяме виното, щипка сол и захарта и готвим до редуциране.

Калмарите почистваме и запичаме на силен огън в зехтина за минутка от всяка страна заедно с чесъна - накълцан. Нарязваме ги на колелца.

За майонезения дресинг смесваме продуктите и разбъркваме добре.

В чиниите, в които ще сервираме, полагаме канапенца от листата ендивия, отгоре слагаме кръгчета калмари и лук, все още топли, но не горещи.

Заливаме и украсяваме с шафрановата майонеза и по желание поръсваме с прясно накълцан магданоз.

Забележка:

Ако не сте от големите любители на леко горчивия привкус на цикорията/ендивията, то за да го смекчите, може да смесите с други салатени листа.

Топлата салата с калмари и цикория е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: