Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кадаиф»Сладкиш с бисквити и кадаиф за мама

Сладкиш с бисквити и кадаиф за мама

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Сладкиш с бисквити и кадаиф за мама
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Мама е най-добрата на света, затова и специално за нея пригогвихме сладкиш с бисквити и кадаиф"

Необходими Продукти

  • бисквити - 20 бр. Роден край, твърди
  • кадаиф - 100 г
  • захар - 2 с.л.
  • масло - 125 г
  • За крема
  • сладкарска сметана - 100 г
  • ванилия - 1 шушулка прясна или 2 бр. от пакетче
  • брашно - 4 с.л.
  • прясно мляко - 900 мл
  • масло - 60 г
  • захар - 4 с.л.
  • За украса
  • орехи - 50 г
  • шоколадови бонбони - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя кадаифът. В чиния се разкъсва и нарязва на колкото се може по-ситно. След това се изсипва в дълбок сгорещен тиган и се мачка непрекъснато. Когато започне да се запича и стане златист, към кадаифа се прибавя предварително разтопеното масло. Така получената смес се разбърква и се прибавя малко по малко захарта. Когато и тя се стопи, тиганът се маха от котлона.

Бисквитите се слагат в блендер и се пасират, докато станат почти на прах. Може да се оставят парченца, ако вкусът ви е такъв. След това бисквитите се прибавят към кадаифа още докато е топъл, за да може всички вкусове да поемат един от друг.

В правоъгълна тава се нарежда половината от така получения блат, като се притиска с ръка както когато се приготвя чийзкейк.

Кремът се приготвя, като млякото се остави да кипне и към него се прибави захарта и ванилията. Вече на по-слаб огън млякото се оставя да къкри. Брашното се размива в малко от прясното мляко, така че да не останат бучки и се прибавя към него при постоянно бъркане, докато се сгъсти.

Когато това стане, кремът се отстранява от котлона и към него се прибавя нарязаното на малки кубчета масло, като постоянно се разбърква. Изчаква се да поизстине (5-10 мин) и накрая се добавя сметаната. Разбърква се и ванилията се изважда (ако използвате шушулка).

Кремът се разпределя върху блата, отгоре се наръсва и останалата му част.

Оставя се да изстине, след това се слага в хладилник да стегне за поне 3 - 4 часа. Преди да се сервира, се натрошават орехите и се поставят отгоре, а върху тях се нареждат няколко шоколадови бонбони, такива, каквито са любими на жената, за която е тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: