Начин на приготвяне
Рецептата е за сухо вино, но добавям малко мед, за да не е кисело виното. Може да се сложи и до 500 грама от него или да се изключи - въпрос на предпочитание е.
Измиват се ябълките и без да се белят, се режат на тънки парчета. Поставят се заедно с водата в голяма тенджера или казанче на умерен огън.
Вари се 5-6 минути при периодично разбъркване и после се оставя два часа да се охлади.
В съд се разбърква медът с канелата и маята, медът трябва да е течен.
Тази смес се изсипва при ябълките и съдът се завива с плат, оставяйки отнякъде да може да влиза въздух.
Оставя се домашното вино да престои така от 2 до 4 дни и след това се разбърква, прецежда и налива в бутилки, които се съхраняват в хладилник.
Сухото вино от ябълки е готово.