Начин на приготвяне
Почистете месото от ципи и мазнина по повърхността. Използвайте остър нож, за да не се нарушава целостта на рибицата. Натъркайте с розмарин, черен пипер и много малко сол (1 щипка). Полейте с по-голямата част от зехтина и 50-те мл портокалов сок и оставете да престои така в хладилника поне 2 часа - колкото повече, толкова по-добре.
За соса - обелете и накълцайте лука, ябълката и чесъна. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете първо лука за 3-4 минути с щипка сол, добавете ябълката с лъжичките захар и наситнения чесън. Гответе до лек карамелен загар и омекване на плода и зеленчуците.
Налейте смесените портокалов сок с виното и гответе до сгъстяване и почти напълно изпаряване на течността. Овкусете с малко черен пипер и сол, регулирайки така сладостта на сосчето. Намерете вашата предпочитана нотка от симфонията-сладко, кисело, солено и наблегнете на нея, слагайки по-малко или повече сол.
Извадете месото от хладилника, за да престои няколко минути на стайна температура и да се отпусне, така при печенето ще остане по-крехко. През това време пасирайте соса и включете фурната да се загрява до 200 градуса-горен и долен реотан.
Загрейте тиган с остатъка от зехтина (малко количество) на силен огън и запечатайте рибицата от всички страни до приятен загар. Не обръщайте месото много пъти.
Сипете в тавичка маринатата, в която е престояло то и го положете отгоре. Завийте с алуминиево фолио и веднага пъхнете във фурната.
Печете 15 минути и извадете, без да махате фолиото. Оставете да почине 5 -6 минути, а през това време в широка чиния разстелете соса.
Готовата свинска рибица разположете върху него и поръсете по желание с малко зехтин и едра сол на люспи.
Поднесете печеното свинско топло и се насладете на невероятния контраст от вкусове.
Забележка: Ако желаете месцето да е по-розово отвътре намалете малко времето във фурната. Имайте предвид, че и след изваждането, при престояването му 5-6 минути то продължава да се готви.
Дори и на следващия ден така приготвеното месо е хубаво - студено, нарязано на тънки филенца за сандвич или мезенце например. Рядко обаче се случва да остане, защото изчезва още докато е топло.
Добър апетит!
Коментари