Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски Клин»Клин със спанак и царевично брашно по Търънски (Смолянско)

Клин със спанак и царевично брашно по Търънски (Смолянско)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5273k1k2k5
Клин със спанак и царевично брашно по Търънски (Смолянско)
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 4
03/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Клин клин избива или когато приготвите такъв вкусен клин, по две парчета трябва да слагате на гост"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 350 - 400 г
  • вода
  • сол - щипка
  • за плънката
  • спанак - 1 кг пресен
  • лук - 1 глава кромид
  • олио - 50 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • царевично брашно - 4 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1 к.л. сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресяваме брашното, ръсваме малко сол, наливаме малко хладка водичка и замесваме тесто, като постепенно добавяме водата, докато свърши брашното. Трябва да се получи средно твърдо тесто. Завиваме го с кърпа и оставяме на топло да почине около 15 мин.

Разделяме тестото на две топчета и отново оставяме да се поотпусне, за да се точи лесно.

В тенджера задушаваме до стъклен цвят нарязания на ситно кубче кромид лук. Измиваме спанака добре, отцеждаме го, нарязваме го на едро и го прибавяме при лука. Добавяме накълцания магданоз, копър, сол. Когато спанакът се посвие леко и си пусне вода, добавяме царевичното брашно, разбъркваме добре, за да не се получат бучици. Отстраняваме от котлона и след около 5 мин добавяме яйцето, като бъркаме непрекъснато, за да го поеме напълно сместа.

Върху набрашнен плот разточваме едното топче тесто с дебелина една идея по-дебело отколкото за баница. С помощта на точилката го разстиламе на дъното на подмазана с олио предварително средно голяма тава. Оставете краищата на кората да висят отстрани извън тавата. Разстиламе поизстиналата спаначено-царевична плънка равномерно. Покриваме с другата разточена кора, намокряме я лекичко с вода и събираме отгоре краищата на долната кора да се залепи.

Печем в предварително загрята фурна на умерено силна температура на долен реотан. След около 15 мин проверяваме дали се е зачервил клинът от долната страна и с помощта на голям капак или друга тавичка със същата големина обръщаме да се изпече и от горната.

Сервирайте клина топъл, нарязан на парчета. Ако желаете, поднесете с кисело мляко или айран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка: