Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Просеник с царевично брашно

Просеник с царевично брашно

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5686k2k6
Просеник с царевично брашно
Снимка: Veselina
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Идеалната закуска - не отнема време, напомня за вкуса от едно време и стига за всички вкъщи"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 500г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • царевично брашно - 2 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч. пшеничено
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сирене - 250 г
  • сол - на вкус
  • краве масло - 50 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този ретро тутманик в купа се поставя киселото мляко заедно със содата и се разбърква и остава да шупне.

В друг съд се разбиват яйцата с миксер.

Към разбитите яйца се прибавя шупналото кисело мляко, олиото, пшениченото брашно, предварително смесено с бакпулвера.

Разбърква се с дървена лъжица и постепенно се прибавя и царевичното брашно.

Сиренето се натрошава и се прибавя към сместа.

В подходяща тавичка се поставя хартия за печене и се изсипва сместа.

Пече се лесния просеник в умерена фурна за около 40 минути.

Проверява се с дървена клечка.

Щом се извади от фурната, просеникът с царевично брашно се намазва с бучка краве масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veselina
Veselina
Много добра рецепта и сполучлива.Бухна и стана вкусен, мекичък.Получи се добре.Препоръчвам да се увеличи с още едно яйце сместа.Тъй като има и сода и бакпулвер бутхна добре, не мирише на сода и не е стиклен.Направих 1/2 доза и съм много доволна от резултата.Препоръчвам!
10.09.2022 08:53
1