Начин на приготвяне
Разбийте яйцето със солта и смесете с оцета и киселото мляко.
Сложете содата и изчакайте сместа да шупне, след което налейте 60 мл олио и на части добавяйте, пресявайки двата вида брашно, бъркайки, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Тогава с ръце доомесете до гладкост.
Загрейте обилно количество олио на умерен огън и пържете мекиците до златисто от двете страни.
За да ги оформяте, намазнявайте ръцете си с олио, откъсвайте топчица тесто и я разтегляйте внимателно, тъй като тестото е крехко и лесно се къса.
При пърженето и обръщането на мекиците също бъдете внимателни и докато не се зачерви мекичката добре по краищата, не я обръщайте от другата страна, защото има опасност да се начупи.
Тези мекици са с традиционалния вкус, който познаваме, но тяхната текстура е много по- нежна, пухкава и крехка от на нормалните, които правим само от пшенично брашно.
Мекиците с царевично брашно стават много пухкави и топящи се в устата!
Поднесете ги със сладко, пудра захар, сиренце или кисело мляко и се насладете на засищаща и вкусна закуска.
Коментари