Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Добруджански бюрек

Добруджански бюрек

Добруджански бюрек
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Прословутият Добруджански бюрек вече и на вашата трапеза - да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • кори - 500 г
  • масло - 1 пакетче
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • За плънката
  • яйце - 1
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 300 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • За заливката
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 4 br.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се прави плънката, като содата се разбърква с киселото мляко. Към тях се прибавя разбитото яйце и сместа отново се разбива, докато стане хомогенна.

Накрая към нея внимателно се слага натрошеното сирене.

В намазана с мазнина тава се подреждат 3 кори, като всяка се поръсва с мазнина.

Слага се плънка, отново 3 кори с мазнина, плънка и така до свършването на продуктите, като се завършва с кори. Нарязва се като торта.

Залива се първо с горещо масло, а след това със смес от прясното мляко с яйцата.

Слага се бюрекът във фурната и се пече до призовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Правя го в емайлирана тавичка. След като се изпече го поръсвам с вода и обръщам тавата върху две обърнати чинии. Покривам го с кърпа.
10.12.2023 14:38
3
Анонимен
Анонимен
Това си е турски бюрек
24.12.2022 11:19
1
4
Христо Славейков
Христо Славейков
Стана фантазия!..Това беше първата баница, която съм забърквал някога!...
09.10.2022 19:18
7
1
Анонимен
Анонимен
1 с.л.кисело мляко не е ли малко,а към него 1/2ч.л.сода не е ли много?
02.10.2022 20:54
8
1
Bybiboo
Bybiboo
Стана много вкусно. Сложих, обаче, по-малко мазнина.
27.12.2021 15:52
6
1
В кухнята с Бени
В кухнята с Бени
Чудесна рецепта! Намалих количеството на олиото до 80 мл и го смесих с разтопеното масло. Направих бюрека с Одрински кори, но следващия път ще избера по-мекички. Страхотна рецепта. Благодаря!
23.10.2020 15:57
4
Anelia Darakeva
Anelia Darakeva
направих го бюрека,стана невероятен,,промених само това навсякъде между корите поръсих с краве масло,,вместо олио,,благодаря за прекрасната рецепта
02.06.2019 19:27
6
6
Цвети Хаджипеткова
Цвети Хаджипеткова
Правих го, много е вкусен, но е много мазен. Според мен мазнината е много и трябва да се сложи 2/3 от нея, че даже и по-малко.
23.01.2019 11:11
7
1
Цвети Хаджипеткова
Цвети Хаджипеткова
Залива се със сгорещеното краве масло, а тази 1/2 чаша олио за какво е и кога се слага то ?
16.01.2019 12:40
1
1
2
Покажи всички подкоментари
Геновева
Геновева
Страхотна рецепта! Благодаря!
04.01.2019 21:11
4
Яница Николова
Яница Николова
Супер!
06.07.2018 14:19
6
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Вкусен и сочен се получи! Благодаря!
01.06.2018 12:39
9
3