Начин на приготвяне
Маята се захваща, като се разтваря в топлата вода заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути да втаса.
Брашното се пресява, прави се кладенче в него и там се слагат солта, олиото, изсипва се топлото мляко и се добавя шупналата мая.
Замесва се гладко, еластично, нелепнещо тесто. Поставя се в намаслена купа. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. Втасалото тесто се дели на топки.
Върху намаслена повърхност всяка топка се разточва на дебел и дълъг фитил.
Фитила се сплесква, да стане на лента широка около три пръста, но да не е много тънка.
Върху нея се наръсва натрошено сирене (по желание се слага и мазнина, аз не слагам) и двете страни на лентата се слепват (прищипват) от край до край.
Полученият нов фитил се реже на парчета, дълги около 2 пръстта(малко по-големи от локум).
Те се редят в намаслена тава (може и рязаната част да е нагоре). А върху тях се тук-там се слага свинска мас или маргарин.
Пекат се в предварително загрята фурна.
След като хванат лека коричка се изваждат и се заливат с разбитите заедно яйца и кис.мляко+ малко сол. Връщат се във фурната и се пекат до пълна готовност.
Добър апетит!