Начин на приготвяне
Подберете винен сорт грозде. Обикновено от 100 кг грозде излиза около 40 л вино. Гроздето се намачква със специална машина за тази цел. Според старите винари, ако намачкате гроздето с чепките, ще получите по-добро вино.
След като намачкате гроздето, трябва да се измери захарността, която за червено вино трябва да е от 22 до 24 градуса.
На 100 л намачкано грозде се прибавя 3 кг захар, предварително разтворени в 10 л вода. Съдът се затваря и се оставя гроздето да ферментира и да се утаи.
Обикновено виното ферментира за около 10 дена на 15-20 градуса. Всеки ден се бърка, докато не се получи пълно утаяване.
След ферментацията е добре до 1 седмица да се източи виното.
Готовото вино се източва и се слага в подходящ съд (бъчва). Това е ориентировъчен процес, но всеки сорт вино грозде има специфични особености при приготвянето.
Рецептата за домашно вино е изпълнена!
Коментари