Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Празничен Великденски Бриош

Празничен Великденски Бриош

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Празничен Великденски Бриош10 / 10
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Тази година за Великден на мода са не козунаците, а бриошите"

Необходими Продукти

  • брашно - 430 г бяло
  • мая - 1 1/2 ч.л. суха, бързодействаща
  • сол - 8 г кошер
  • яйца - 5 бр. студени (240 г)
  • прясно мляко - 40 мл студено
  • захар - 70 г
  • масло - 225 г студено
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • перлена захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две форми правоъгълни, много добре намаслени от всички страни 30х12 см. Фурна 180 градуса с вентилатор. За по-голямо удобство се работи с миксер.

Яйцата, млякото и маслото са с температура от хладилник.

В купата на миксера се изсипва брашното, маята и отстрани солта. Разбърква се с перката на миксера на бавна скорост. Добавят се яйцата, млякото, разбива се на ниска скорост на миксера, докато се образува грубо и лепнещо тесто.

Бъркалката се сменя с тази за тежко тесто и разбиването продължава на 1-ва степен на миксера в продължение на 4 мин. Увеличава се скоростта до 2-ра степен и размесването продължава още за 3 мин. (ползва се таймер за време ). При непрекъснато размесване на миксера се добавя захарта на бавен прием. Измесва се за още 3 мин.

Студеното масло се нарязва на големи парчета около 6 бр. поставя се между две хартии и с точилката се довежда до плочка. Нарязва се на парчета и се добавя накуп към тестото при непрекъснато размесване на 2-ра степен на миксера.

Оставя се да измесва за още задължителни 20 минути, независимо че ще се образува топка тесто и ще се отдели от стените на купата. Проверка се прави дали е размесено добре тестото, като се откъсне малка топка, разтегля се до тънко, без да се разкъсва и през него може да прозира светлината.

Тестото се изважда от купата и се поставя в студена и леко намаслена купа с неутрална мазнина.

Покрива се с фолио и се оставя да втаса за 60 минути на стайна температура. На 30-тата минута от втасването се повдига външната му страна, изтегля нагоре и се прихлупва, купата се завърта на 180 градуса и отново се изтегля и прихлупва, след това на четвърт оборот също се изтегля и прихлупва и следва същото за другата страна.

Обръща се и се оставя да втаса отново за оставащите 30 мин. Този метод на изтегляне и прихлупване спомага за изравняване на температурата му и неговото укрепване. След 60 мин се открива от фолиото и се оставя за 1 нощ в хладилник.

Подготвят се две форми, добре намаслени със спрей.

Тестото се изважда от хладилника, размерва се на кантарче и се дели на парчета - около 80 г едното. Ръцете леко се потопяват в брашно, парчетата тесто се защипват от долната страна, краищата като бохча, обръщат се върху равен плот/мрамор и с движение на китката в окръжност се оформя гладко топче.

Подреждат се във формите шахматно, между тях има разстояние. В една форма се побират 6 топки.

Покриват се с фолио и се оставят отново да втасат за около 2 часа, плътно да изпълнят формата.

Фурната се загрява до 180 градуса с вентилатор. Топките много внимателно се намазват с разбито яйце, защото са изключително деликатни и фини, поръсват се с перлена захар.

Пече са на 180 градуса за около 25-30 мин. или до суха клечка, поставена в средата на Бриоша. Ако се ползва кулинарен термометър вътрешната температурата на печивото трябва да е 88 градуса.

Готовият Бриош се изважда, оставя се да се охлади във формите за 15 мин, а след това се изважда върху решетка до пълното му охлаждане.

--------------------------

Характерното за приготвянето на Бриош ( Brioche) е повечето яйца и многото висококачествено масло с над 82% масленост. Дългото измесване на по-висока скорост, около 30 минути, създава силна, еластична, копринена структура.

Това е богат френски хляб, подходящ за приготвяне по време на празници като Великден, отличаващ се с маслен аромат, лека и нежна структира. Може да се приготви както в сладък вариант, така и пикантен. Тази рецепта е под формата на козунак.

Не може да се замени с нищо висококачественото масло, а ако се замени това вече не е Бриош.

Източник: joyofbaking

Предлагам като рецепта лесен вариант за приготвяне на Празничен Великденски Бриош, има варианти като направа на Бриош от истинско бутер тесто, те са трудоемки и изискват още повече време за изработването им. Този вид хляб е подходящ към пресни плодове, също така различни видове шунка, мус от патешки дроб и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: