Добруджанска кавърма или баница без сирене

11/03/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"Това не е кавърма като кавърма, а баница, каквато могат да приготвят само майсторите в Джобруджанския край "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 372
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата7
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кавърма е - да, но не търсете мръвка или сиренце, но пък има свинска мас, все пак кавърма е! ;) Хубава и вкусна е тази добруджанска баница и повечето хора не усещат, че няма сирене!

Нека да я направим, макар и с готови кори, а не с домашно точени както е в оригинал. И тук бързам да кажа, че използвам мазнина-смес от олио и свинска мас. Ама свинската мас е вредна, не ми харесва, мирише и т.н., ами просто използвайте мазнина по ваш вкус.

Включваме фурната да се загрява. Мазнината-смес за намазване на корите я затопляме. Дъното и стените на тавата, в която ще печем кавърмата, намазваме с твърда свинска мас, именно благодарение на нея баницата ни ще има хубава хрупкава коричка.

Вземаме една кора и я поръсваме с мазнината-смес. Върху нея слагаме втора и двете кори заедно ги набираме на хармоника с височина пръст и половина. Нареждаме ги плътно в тавата, докато я запълним. Може и всяка кора поотделно да се надипли, но по-трудно се задържа така.

Поръсваме наредените кори с мазнина и ги заливаме или с първи или с втори полив (аз този използвам най-често).

За да използваме третия вариант на полива, който и е най-близо до оригиналния, първо трябва да подсирим млякото. За тази цел го затопляме и след това слагаме капките мая. Изчакваме да се пресече и го добавяме към разбитите със солта яйца. Отгоре слагаме парченца краве масло.

Печем в силна фурна до образуването на апетитна златиста коричка. Още по-добре е, ако се изпече в пещ, става божествена!

Поднасяме вкусната кавърма да се хапва с маджун - нещо, също характерно за Добруджанския край! ....и лични пристрастия - да е от диня ! ;)

По мое усмотрение последната баница, която правих, поръсих със семена от черен кимион и за моя радост се хареса на всички. Така че препоръчвам ви и вие да опитате!

***За хората, които умеят да точат: В оригиналния вариант се замесва тесто от брашно, сол, оцет и хладка вода. Дели се на топки, които под шапка от брашно, се оставят да починат 30 минути. Точат се на тънки кори, които се разстилат върху памучни кърпи да поизпръхнат(поизсъхнат).

Надиплят се и се редят в тава. Заливат се или с третия полив или със прясна сметана, каквато трудно се намира на пазара. Пече се докато хване златиста коричка.

* маджун=петмезподобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар