Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Добруджанска кавърма или баница без сирене

Добруджанска кавърма или баница без сирене

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Добруджанска кавърма или баница без сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Това не е кавърма като кавърма, а баница, каквато могат да приготвят само майсторите в Джобруджанския край"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • мазнина - смес от олио и свинска мас
  • масло - 50 г
  • мас - 1 с.л. (твърда за мазане на тавата)
  • I вариант полив
  • кисело мляко - 1 1/2 кофичка
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • II вариант полив
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 4 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • III вариант полив
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 1/2 л
  • мая за сирене - 2 капки
  • сол - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • черен кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кавърма е - да, но не търсете мръвка или сиренце, но пък има свинска мас, все пак кавърма е! ;) Хубава и вкусна е тази добруджанска баница и повечето хора не усещат, че няма сирене!

Нека да я направим, макар и с готови кори, а не с домашно точени както е в оригинал. И тук бързам да кажа, че използвам мазнина-смес от олио и свинска мас. Ама свинската мас е вредна, не ми харесва, мирише и т.н., ами просто използвайте мазнина по ваш вкус.

Включваме фурната да се загрява. Мазнината-смес за намазване на корите я затопляме. Дъното и стените на тавата, в която ще печем кавърмата, намазваме с твърда свинска мас, именно благодарение на нея баницата ни ще има хубава хрупкава коричка.

Вземаме една кора и я поръсваме с мазнината-смес. Върху нея слагаме втора и двете кори заедно ги набираме на хармоника с височина пръст и половина. Нареждаме ги плътно в тавата, докато я запълним. Може и всяка кора поотделно да се надипли, но по-трудно се задържа така.

Поръсваме наредените кори с мазнина и ги заливаме или с първи или с втори полив (аз този използвам най-често).

За да използваме третия вариант на полива, който и е най-близо до оригиналния, първо трябва да подсирим млякото. За тази цел го затопляме и след това слагаме капките мая. Изчакваме да се пресече и го добавяме към разбитите със солта яйца. Отгоре слагаме парченца краве масло.

Печем в силна фурна до образуването на апетитна златиста коричка. Още по-добре е, ако се изпече в пещ, става божествена!

Поднасяме вкусната кавърма да се хапва с маджун - нещо, също характерно за Добруджанския край! ....и лични пристрастия - да е от диня ! ;)

По мое усмотрение последната баница, която правих, поръсих със семена от черен кимион и за моя радост се хареса на всички. Така че препоръчвам ви и вие да опитате!

***За хората, които умеят да точат: В оригиналния вариант се замесва тесто от брашно, сол, оцет и хладка вода. Дели се на топки, които под шапка от брашно, се оставят да починат 30 минути. Точат се на тънки кори, които се разстилат върху памучни кърпи да поизпръхнат(поизсъхнат).

Надиплят се и се редят в тава. Заливат се или с третия полив или със прясна сметана, каквато трудно се намира на пазара. Пече се докато хване златиста коричка.

* маджун=петмез

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: