Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Къпана Добруджанска Кавърма

Къпана Добруджанска Кавърма

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Къпана Добруджанска Кавърма
Снимка: Петя
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16
"Ето я и най-хубавата рецепта за прочутата Къпана Добруджанска Кавърма - е няма друга толкова вкусна баница"

Необходими Продукти

  • кори на баница - 1 пакет Селски кори на сач на Златната царица
  • За плънката
  • прясно мляко - 500 мл
  • заквасена сметана - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.(или на вкус)
  • За подмазване на тавата
  • свинска мас - 1 с.л.
  • За окъпването
  • вода - до 1 ч.ч. студена
  • Още
  • краве масло - маргарин, ако ползвате
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е моя импровизация на Добруджанската кавърма породена от градските условия на живот, т.е. от липсата на домашно прясно мляко за подсирване, а и не всяка домакиня може да точи, нали ? :)

Подмазвам тавата, в която ще пека баницата (моята е с диаметър 35 см в горния си ръб) със свинската мас, но така както е твърда, а не разтопена. Ако не обичате свинска мас, използвате мазнина по вкуса ви.

След това всяка една кора набирам на хармоника (ветрило) и редя в тавата.

И така, докато свършат.

Поливам отгоре с леко загрятата мазнина. И слагам тавата с кавърмата в предварително загрятата на 220°C фурна.

Пека най-много за около 10 минути, колкото да се зачерви леко отгоре.

През това време правя полива. В купа слагам прясното мляко, а в него лъжица по лъжица заквасената сметана. И внимание - не ги обърквам хубаво, а оставям сметаната така да стои “на парцали”- по този начин имитирам леко разбъркано подсирено* прясно мляко. Затова е хубаво сметаната да е колкото се може по-гъста.

*По правило леко затоплено домашно прясно мляко се подсирва с 2-3 капки мая за сирене и се оставя да се сгъсти, пресече или захване.

Отделно разбивам яйцата със солта и ги прибавям към “подсиреното” мляко.

С този полив заливам добруджанската баница. Разнасям хубаво заливката навсякъде по цялата баница. Слагам отгоре бучки краве масло.

Изчаквам около 5-6 минути да поеме заливката и отново я пъхам във фурната, но вече на 180-200°C да се опече.

В зависимост от фурната след около 25-30 минути е готова - добила хубав златист загар.

Изваждам тавата и окъпвам баницата (т.е. напръсквам) с половин до 1 ч.ч. вода и я връщам отново във фурната за най-много 10 минути, да поеме водата и омекне.

Ако е с пресни точени кори или купени фини кори тази стъпка се пропуска, защото те са тънки и влажни, а не така сухи и дебели като корите, печени на сач.

Готовата къпана добруджанска кавърма по желание отново я напръсквате с вода и завивате с хартия и отгоре с кърпа да се задуши.

Ако обичате баница с хрупкава коричка, този момент може да го пропуснете.

Поднесете с чаша айрян или боза и се насладете на неповторимия вкус на добруджанската кавърма.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: