Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с Кайма по Селски

Лучник с Кайма по Селски

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Лучник с Кайма по Селски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Лучник с етикет по селски означава, че трябва да се приготвите за вкусотия, с която със сигурност ще преядете"

Необходими Продукти

  • тесто - 800 г
  • свинска мас - 1 с.л. или олио (за намазване на тавата)
  • За плънката
  • олио - 3 с.л.
  • кайма - 300 г
  • лук - 4 гл., кромид стар
  • печени чушки - 6 бр. червени
  • чесън - 4 скилидки стар
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • черен пипер - 1 щ. млян
  • босилек - 1 щ.
  • мащерка - 1щ.
  • чубрица - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с олио се задушават нарязаният на полумесеци лук и чесънът. Преди да са напълно готови, се прибавя размитата с малко вода (или доматен сок) кайма и се пържи до побеляване на каймата.

Следват нарязаните печени чушки (и доматено пюре по желание). Задушава се до готовност. Имайте предвид, че плънката не трябва да е течна, за да може лучникът да се изпече добре отвътре.

Слагат се подправките, разбърква се и се оставя да изстине.

През това време тестото се разделя на две равни части. Едната се разточва на кора с диаметър по-голям от дъното на тавата, в която ще се пече лучникът. Тавата се намаслява и кората се слага, така че да покрива и стените ѝ.

Отгоре се разстила половината от плънката.

От втората част от тестото се разточват две кори с диаметър, колкото е този на тавата.

Едната кора се слага върху плънката, а върху нея се изсипва останалата плънка.

Покрива се с втората кора и излизащото от стените тесто се загръща навътре.

Намазнява се леко отгоре и се набожда с вилица.

Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

* Вместо готово тесто може да използвате любимото ваше хлебно тесто с мая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: