Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от дюли на калъп

Сладко от дюли на калъп

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладко от дюли на калъп
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
15/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
8
"Както бабите ни са го правили някога - сладко от дюли на калъп"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • захар - 800 г
  • лимони - 1 бр.
  • вода - 1 ч.ч. от варенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте дюлите и изчеткайте хубаво мъхчетата по кората им. Залейте с вода и поставете на силен огън. Щом заври, намалете огъня до умерен и сварете за 45 минути-1 час - зависи от големината на дюлите. Когато ги боднете с клечка и тя влиза с лекота, това означава, че са напълно готови. Извадете от водата и оставете да се охладят.

Обелете, отстранете сърцевината и нарежете на кубчета. Изстискайте лимона върху тях. Сипете захарта и чаша вода от бульона, в който са вряли, в него има ценни вещества, които се намират в кората и ще помогнат при желирането.

Поставете на слаб огън, бъркайки с дървена лъжица (задължително), докато захарта се разтопи. Оставете да ври, като разбърквате периодично, може да увеличите малко огъня. След като варите един час, би трябвало цветът да е станал червеникав, меден. Сместа трябва да е гъста - толкова, че когато минете с лъжицата, да се вижда дъното на тенджерата и сладкото да не се връща, само да го покрие.

Отстранете от огъня и пасирайте получената смес. Сипете в пластмасов или силиконов съд - широк и нискостенен за предпочитане. Хубаво е да намазните леко дъното, за да може по-лесно да извадите впоследствие. Загладете хубаво и оставете да се охлади, след което приберете в хладилник за една нощ.

На другия ден спокойно може да извадите от формата, минавайки по стените с влажен нож и обръщайки върху поднос.

Това сладко трябва да е гъсто, компактно и да се реже на филийки/парченца. Дюлите са идеални за приготвяне на такъв вид сладка, тъй като освобождават желиращи компоненти при продължително варене и във взаимодействие със захар. Именно и от продължителната термична обработка се образува веществото, което причинява появяващият се червеникав оттенък, който е същият, съдържащ се в червеното цвекло например.

Това сладко е истински деликатес в компания със силни, ароматни сирена. Разбира се, кой би му устоял и на закуска с препечена филийка с масло?

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
как се съхранява това сладко
14.11.2021 11:20