Начин на приготвяне
Размийте маята със захарта в топлата водичка и малко от млякото. Оставете я на топло за около 10-15 минути.
Пресейте брашното със солта и в него добавете останалото топло прясно мляко, закваската и разтопеното масло.
Постепенно замесете еластично и меко тесто, като месенето отнема 10-15 минути. Сложете тестото в подмазнена купа, покрийте и оставете да втаса на топло за 1 час или до удвояване на обема.
От готовото тесто оформете 20 еднакви питчици, подреждайте ги в тава, леко ги приплесвайте и ги намажете обилно с прясно мляко. Поръсете ги леко с брашно и ги оставете да втасат за около 40 минути отново (докато удвоят обема си).
Поръсете пак втасалите питки с малко брашно и ги сложете да се пекат за около 20 минути в загряна на 200 градуса фурна.
Коментари
Когато са готови тези 20 еднакви топки не е ли по добре да се намажат с масло отколкото с прясно мляко?