Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесен Козунак с Газирана Вода

Лесен Козунак с Газирана Вода

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Как да направите козунак, който да накара комшийката да позеленее от завист - тайната рецепта ще намерите само тук"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • захар - 12 с.л.
  • олио - 8 с.л.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • оцет - 6 капки
  • газирана вода - 250 мл
  • прясна мая - 30 г
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко газираната вода, добавете 1 ч.л. от захарта и разтворете маята в тях, прибавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло, покрита с капак да се активира маята.

В голяма купа чукнете яйцата, добавете захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер докато се разтвори захарта. Добавете киселото мляко, олиото, оцета и отново разбъркайте.

Към сместа добавете активиралата се мая, разбъркайте и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно на части, като след всяко добавяне разбърквате добре. Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто.

Намаслете купата и тестото леко с олио и завийте добре, оставете на топло за 1 час да втаса. Разделете тестото на четири топки, оформете ги на фитили и заплетете козунака. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло.

Намажете оформения козунак с развито яйце с малко олио и поръсете обилно със захар. Поставете тавата в студена фурна и включете на 250 градуса.

Първите 15-20 минути печете на тези градуси, а после намалете фурната на 150 градуса и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
512
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Инж.Стела Димитрова
Инж.Стела Димитрова
За сега изглежда добре моя козунак :) Още го пека не знам защо но му трябва доста време за да се изпече, някой може ли да каже дали и при него се е получило така?
04.04.2018 20:59
10
1
1
Покажи всички подкоментари
Росица Маринова
Росица Маринова
Изглежда доста добре ! И ако има лек пълнеж - малко орехи и мармалад ще бъде просто чуден ! :)
04.04.2018 08:36
3
Анонимен
Анонимен
Страхотен е!
02.04.2018 11:22
8
3