Начин на приготвяне
Затоплете леко газираната вода, добавете 1 ч.л. от захарта и разтворете маята в тях, прибавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло, покрита с капак да се активира маята.
В голяма купа чукнете яйцата, добавете захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер докато се разтвори захарта. Добавете киселото мляко, олиото, оцета и отново разбъркайте.
Към сместа добавете активиралата се мая, разбъркайте и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно на части, като след всяко добавяне разбърквате добре. Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто.
Намаслете купата и тестото леко с олио и завийте добре, оставете на топло за 1 час да втаса. Разделете тестото на четири топки, оформете ги на фитили и заплетете козунака. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло.
Намажете оформения козунак с развито яйце с малко олио и поръсете обилно със захар. Поставете тавата в студена фурна и включете на 250 градуса.
Първите 15-20 минути печете на тези градуси, а после намалете фурната на 150 градуса и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея.
Коментари