Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена супа със застройка

Гъбена супа със застройка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъбена супа със застройка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Една гъбена супа не е ли със застройка, хич и не ни я хвалете"

Необходими Продукти

  • гъби - 500 г печурки
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • розмарин - 1 с.л. сух
  • вегета - 1 с.л. зеленчукова подправка
  • сол - на вкус
  • зехтин - 90 мл
  • За застройка
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете морковите на средно големи парченца, гъбите измийте под течаща вода.

Ако имат много полепнала пръст, обелете ги, вместо да ги премивате, за да не поемат излишна вода. Нарежете и тях на тънки филийки.

Лука може да настържете, смелите в блендер или да накълцате на много ситно.

Загрейте мазнината на умерен огън и запържете лука и морковите за 4-5 минутки, добавете доматеното пюре и чесъна - пресован или настърган.

Бъркайте за кратко и сипете малко водичка, за да не загарят по дъното.

Щом отново остане на мазнина, сипете гъбите, запържете за минута - две и налейте около 1.2 л. вода, в която разтворете зеленчуковата подправка, сол и розмарина.

Варете около 30 минути, добавяйки вода, ако нивото ѝ спада прекалено.

За застройката разбийте жълтъците със киселото мляко, солта и лимоновия сок. Отстранете супата от огъня и налейте два черпака от бульона към сместа, след което застройте ястието, разбърквайки добре.

По желание си доовкусете със още розмарин или други подправки по ваш вкус.

Сервирайте гъбената супа гореща.

Гъбената супа със застройка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: