Начин на приготвяне
Обелете и нарежете морковите на средно големи парченца, гъбите измийте под течаща вода.
Ако имат много полепнала пръст, обелете ги, вместо да ги премивате, за да не поемат излишна вода. Нарежете и тях на тънки филийки.
Лука може да настържете, смелите в блендер или да накълцате на много ситно.
Загрейте мазнината на умерен огън и запържете лука и морковите за 4-5 минутки, добавете доматеното пюре и чесъна - пресован или настърган.
Бъркайте за кратко и сипете малко водичка, за да не загарят по дъното.
Щом отново остане на мазнина, сипете гъбите, запържете за минута - две и налейте около 1.2 л. вода, в която разтворете зеленчуковата подправка, сол и розмарина.
Варете около 30 минути, добавяйки вода, ако нивото ѝ спада прекалено.
За застройката разбийте жълтъците със киселото мляко, солта и лимоновия сок. Отстранете супата от огъня и налейте два черпака от бульона към сместа, след което застройте ястието, разбърквайки добре.
По желание си доовкусете със още розмарин или други подправки по ваш вкус.
Сервирайте гъбената супа гореща.
Гъбената супа със застройка е готова.