Сушена сланина

Сушена сланина
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Ще успеете ли да я опазите да се изсуши или домашните вече я нападнаха"

Необходими Продукти

  • сланина - 3 кг
  • морска сол - 3 кг едра
  • чубрица
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясната сланина нарежете на квадратни парчета и сложете в голяма тенджера, като на дъното сипете обилно с едра сол.

Покрийте единия ред сол и подредете втория, по края запълнете със сол и отгоре хубаво разстелете да не се вижда сланината. Покрийте с капака и оставете на студено място за 3 дни.

След като вече е поела солта, си извадете всяко парче и остържете от солта. В купа разбъркайте подправки по ваш вкус, но обезателно трябва да има много червен пипер (пипера изпича и стяга), черен пипер, чубрица и сол.

Потапяйте всяко парче и притискайте хубаво, за да полепнат подправките, направете дупка и промушете конец.

Закачете сланината да се суши на студено и проветриво място.

Сушената сланина е чудно мезе за вино през зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Вкъщи предпочитаме такава сланина за мезе, пред купешките разни подобия на меса.....
30.03.2018 08:21
1
Покажи всички подкоментари