Начин на приготвяне
Прясната сланина нарежете на квадратни парчета и сложете в голяма тенджера, като на дъното сипете обилно с едра сол.
Покрийте единия ред сол и подредете втория, по края запълнете със сол и отгоре хубаво разстелете да не се вижда сланината. Покрийте с капака и оставете на студено място за 3 дни.
След като вече е поела солта, си извадете всяко парче и остържете от солта. В купа разбъркайте подправки по ваш вкус, но обезателно трябва да има много червен пипер (пипера изпича и стяга), черен пипер, чубрица и сол.
Потапяйте всяко парче и притискайте хубаво, за да полепнат подправките, направете дупка и промушете конец.
Закачете сланината да се суши на студено и проветриво място.
Сушената сланина е чудно мезе за вино през зимата.
Коментари