Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода с захарта и оставяме за 10 минути да бухне. Замесваме тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 40 минути.
Разделя се на на три части, като едната по-малка част е за цветенцата и тесто разделяме на две равни части. Всяка се разточва на правоъгълна кора и нарязваме на ленти с дебелина 1 см.
Огнеупорна купа се обвива с алуминиево фолио намазано с олио. Всяка лента се кръстосва върху дъното на купата, а надолу пада свободно. После лентите се преплитат хоризонтално, да се оформи кошничката. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. вода и 1 с.л. олио.
Купата се поставя в тава върху хартия за печене. От разточено тесто се изрязват форми на цветя, листа, набождат се с клечка за зъби и нареждаме в тавата.
Печем в загрята фурна 180°C около 25 минути до златисто. Изважда се и внимателно се минава с нож по ръба на купата, за да се извади купата и фолиото.
Разточва се второто топче тесто като първото и се реже на ленти. Сплитат се две плитки от по 3 ленти и се оформя кръг с диаметъра на купата.
От нови три ленти сплетени се оформя дръжката. Поставя се върху купата върху алуминиева лента. Печем за 10-15 минути във фурната и изваждаме да се охлади.
Поставя се тестената кошница в чиния, с клечки за зъби се закрепва плетеният кръг и се забожда дръжката.
Пълним кошницата с изкуствена зелена трева. Върху две-три по-големи цветенца се забождат цветята и поставяме в кошницата заедно с листата.
Връзваме отгоре червена панделка и нашата празнична кошница е готова.
Честита Цветница на всички с имена на цветя!
Коментари
Исках да гласувам с 5,но през телефона съм натиснала 4, извинявай!
Весели празници! :)