Начин на приготвяне
1. Затоплете млякото, но внимавайте да не е горещо, сипете в дълбока купичка около 100 мл, добавете маята, захарта и две супени лъжици брашно. Разбъркайте сместа и оставете на топло докато се активира маята.
2. Пресейте брашното и солта в дълбока купа. В друга по-малка купа счупете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Прибавете останалото топло мляко и олиото. Направете кладенче, изсипете двете смеси и хубаво разбъркайте докато можете с голяма лъжица. Замесете хубаво еластично тесто, което намажете с олио, покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло.
3. Готовото тесто разделете на пет части. Извадете едната част на набрашнен плот, а другите ги покрийте отново с кърпата, за да не хващат коричка, докато оформяте началото на питката. Разточете на дебела елипсовидна кора колкото е тавичката. Поставете я върху хартия за печене и после в тавата. Ако е по-голяма можете да я изрежете.
4. От другата част тесто оформете обла дебела топка и дръпнете настрана. Ако ви се струва голяма я намалете, от друга част тесто разточете кора, която нарежете на ленти и започнете да ги оплитате като кошница върху облата топка тесто. Оплетената част преместете и поставете в долната част на тавичката. Тя изобразява кошницата, а от другата част тесто разточете малко по-дебела кора, нарежете на широки ленти и оплетете плитка. Нея поставете в горния край на тавичката, това е дръжката на кошничката.
5. Ако искате питката ви да има повече орнаменти като моята, усучете още две ленти и поставете над дръжката. Можете да оплетете и още една плитка, която да поставите на горния край на кошничката. Накрая с останалото тесто направете декорация от цветя като разточите кора и изрежете с формички или с нож различни цветя. От тънки ленти, които ми останаха, навих на рулца и сложих от двете страни на дръжката за по-завършен вид. Но това вие сами ще решите как да изглежда питката ви.
6. Оформената питка покрийте отново и оставете да втаса на топло. Когато удвои обема си я намажете с разбития жълтък с няколко капки мляко и олио. По желание поръсете със семена и печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути. След изваждане от фурната я поставете на скара и намажете с краве масло за блясък и мекота.