Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Солени Кифлички с Кашкавал и Шунка

Солени Кифлички с Кашкавал и Шунка

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
2468211
Солени Кифлички с Кашкавал и Шунка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Признайте си кой изяде всички солени кифлички с кашкавал и шунка"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр. и един белтък
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • мая - 1 пакетче
  • брашно - 600 г
  • Плънка
  • кашкавал - 150 г
  • шунка - 150 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малко топло прясно мляко се натрошава маята, прибавя се захарта и се оставя да шупне.

В брашното се прави кладенче, в което се слагат яйцето, белтъкът, солта, олиото и шупналата мая. Меси се докато се получи меко и еластично тесто. Слага се в купа, намазва се леко с олио, покрива се и се оставя да втасва за около един час. Изважда се от купата, намесва се и се разделя на топки. Броят им зависи от това, колко големи искаме да са кифличките.

Всяка топка разточваме на кръг върху набрашнена повърхност. Може да се намажат с масло, но не е задължително. Всеки кръг се нарязва на осем парченца, така, както се реже пица.

За плънката настъргваме шунката и кашкавала. Смесваме ги добре и върху всяко парче, в широкия му край слагаме от нея.

Завиваме парчетата на кифлички, като започнем от широкия край. Всяка кифличка мажем с жълтък, разбит с малко водичка.

Нареждаме ги в намазана тава или върху хартия за печене и печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 25-30 минути. Тъй като всяка фурна пече различно и времето за печене може да е различно, но те трябва да се зачервят, за да сме сигурни, че са готови.

Такива кифлички могат да се направят в много варианти. Може да не настъргвате шунката и кашкавала, а да ги нарежете на тънки парченца и така да ги сложите.

Тестото може да го разделите на 5-6 топки. Всяка от тях да разточите на кора. Мажем едната кора с масло, върху нея слагаме другата, пак мажем и така, докато наредим всичките, като само последната не се маже.

След това ги разточваме заедно и ги режем по същия начин, но тук парчетата трябва да са повече-16 или 32, тъй като са по-големи. Нататък правим всичко по същия начин.

По желание кифличките могат да се поръсят със семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Кифличките се получиха перфектни! Много благодаря за точната рецепта!
12.06.2018 19:22