Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Мъфин форма с 12 гнезда и 12 бр. хартиени капсули.
Закваска: загрява се прясното мляко до 37 градуса, добавят се 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и сухата мая. Разбърква се и се оставя да шупне за около 10-15 мин.
Пресява се брашното и се разбърква с останалата захар.
Маслото се разтопява на водна баня.
Разбиват се яйцата.
В брашното се прави кладенче, изсипват се разбитите яйца, закваската, ромът и разтопеното масло.
Започва да се замесва тесто, като първоначално се разбърква с лъжица, а след това с намаслени ръце - за около 10 мин. Тестото ще бъде меко и еластично. Оставя се да втаса за 20 мин.
След 20 мин се размесва леко и се прибавя нарязания на дребно локум. Покрива се и се оставя да втаса за 90 мин.
Формите се подготвя, като във всяко гнездо се поставя хартиена капсула.
От втасалото тесто се правят три топчета с големина на череша и се поставят във всяка капсула по 3 броя. Ако не се ползвят хартиени капсули, то всяко топче се потопява в разтопено масло, преди да се постави в гнездото.
Разбива се жълтък с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио. Мъфините се намазват отгоре, посипват се със захар.
Козуначените мъфини се пекат на 180 градуса за около 15-20 мин. до златисто.
Освен наситнен локум съм добавила и малко наситнени захаросани портокалови корички.
Козуначените мъфини с локум са много вкусни, опитайте!
Източник: Кулинарен блог Супичка