Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козуначени мъфини с локум

Козуначени мъфини с локум

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Козуначени мъфини с локум9 / 9
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Липсват ли ви козунаците на конци - тогава опитайте нашите козуначени мъфини"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г, бяло
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 250 г, кристал
  • масло - 125 г, стайна температура
  • мая - 7 г, суха
  • прясно мляко - 7 с.л.
  • ром - 1 с.л.
  • локум - 100 г наситнен
  • жълтък - за намазване
  • вода - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • захар - за поръсване, на перли
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Мъфин форма с 12 гнезда и 12 бр. хартиени капсули.

Закваска: загрява се прясното мляко до 37 градуса, добавят се 2 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и сухата мая. Разбърква се и се оставя да шупне за около 10-15 мин.

Пресява се брашното и се разбърква с останалата захар.

Маслото се разтопява на водна баня.

Разбиват се яйцата.

В брашното се прави кладенче, изсипват се разбитите яйца, закваската, ромът и разтопеното масло.

Започва да се замесва тесто, като първоначално се разбърква с лъжица, а след това с намаслени ръце - за около 10 мин. Тестото ще бъде меко и еластично. Оставя се да втаса за 20 мин.

След 20 мин се размесва леко и се прибавя нарязания на дребно локум. Покрива се и се оставя да втаса за 90 мин.

Формите се подготвя, като във всяко гнездо се поставя хартиена капсула.

От втасалото тесто се правят три топчета с големина на череша и се поставят във всяка капсула по 3 броя. Ако не се ползвят хартиени капсули, то всяко топче се потопява в разтопено масло, преди да се постави в гнездото.

Разбива се жълтък с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио. Мъфините се намазват отгоре, посипват се със захар.

Козуначените мъфини се пекат на 180 градуса за около 15-20 мин. до златисто.

Освен наситнен локум съм добавила и малко наситнени захаросани портокалови корички.

Козуначените мъфини с локум са много вкусни, опитайте!

Източник: Кулинарен блог Супичка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: