Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
В миксер се разбива маслото и захарта до крем. Добавя се солта, жълтъците, ванилията. Брашното се пресява директно върху купата на миксера и се замесва сравнително меко маслено тесто.
Дели се на три части равни по размер, ползва се кантарче. Едната част се отделя настрани, а останалите две се разделят на шест парчета.
Всяко парче се оцветява със сладкарска боя (имах като цветове бяло, жълто, червено, зелено, синьо, оранжево). Заделеното тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник.
Белтъкът се смесва с водата с вилица.
Всяко от оцветените парчета тесто се разточва с размер 8х20 см между две хартии за печене.
Следва подреждането на цветните парчета тесто едно върху друго. Цветовете се редят по избор.
Повърхността на долното тесто се намазва с белтък, смесен с водата.
Поставя се следващото парче тесто с цвят по избор и отново се намазва с белтък. По същия начин се намазват и останалите парчета и се подреждат.
По купчинката, която се е получила, се прокарва точилка с лек натиск, колкото да се свържат тестата. Покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
Охладеното тесто се изважда и с остър нож се изравняват страните. Отрязаното се запазва, като се наслагва едно към друго, без да се размесват.
Формичка около диаметър 2 см (формичката може да е кръгла или с вълнообразни краища).
С остър широк нож тестото се нарязва на филии 2 см. Поставят се легнали. Формичката се поставя върху тестото и се изрязва бисквита. Повърхността на изрязаните парчетата се намазват с белтък с водата, след което се свързват, подреждат се едно с друго или едно върху друго, като се внимава цветовете да не се застъпват. В зависимост от вида на формичката за изрязване се получава цветно руло или цветен триъгълник.
Охладеното бяло тесто се дели на три части, защото се получават три цветни фитила.
Всяко парче бяло тесто се разточва достатъчно голямо, за да обвие един цветен цилиндър, изравнява се. След това полученият цилиндър се овалва в цветни захарни пръчици. Притиска се леко, за да полепнат. По същия начин се процедира и с останалите цветни рула.
Изрезките се събират и оформят на дебел цилиндър, фитил, без да се измесват.
Тестата се завиват във фолио и се оставят в хладилник за 1 час, за да се втвърди тестото, така че да може да се разрязва с нож, без да губи формата си.
Охладеното тесто се нарязва на шайби около 2- 2 1/2 см. Шайбите се подреждат в тавата с разстояние.
Пече се на 180 градуса за около 8-10 минути - бисквитите трябва да останат бели.
Великденските маслени бисквити с цветовете на дъгата са много вкусни!
Източник: Мария Митева My Cooking Book Blog