Козунак с олио

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
449
1k
835
939
1
03/04/2018
"Майсторите знаят как се прави разкошен козунак на конци и с мас, и с масло, че и с олио - а на вас ви остава само да си запишете рецептата"
Приготвяне290 мин.
Готвене30 мин.
Общо320 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 685
  • Преглеждания за месеца103
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • брашно - 600 г
  • мая - 1 кубче прясна
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • ромова захар - 1/2 пакетче
  • олио - 1 ч.ч.
  • яйца - за намазване /разбито/
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме малко млякото, но не трябва да е горещо. Сипваме го в дълбока купа и в него начупваме маята и разбъркваме до нейното разтваряне. Добавяме 2 с.л. захар и 4 с.л. брашно, смесваме и оставяме да шупне за 15 минути.

Накисваме стафидите в малко гореща вода и ги оставяме настрани.

Разбиваме яйцата и жълтъка с останалата захар и добавяме шупналата мая. Сипваме солта, ванилената и ромовата захар, разбъркваме и започваме да сипваме на порции брашното. Омесваме меко тесто. Ако тестото лепне, добавяме още брашно. Към мекото тесто започваме по малко да сипваме олиото, като постоянно размесваме. Когато сме добавили всичкото олио, покриваме съда с тестото с прозрачно фолио и оставяме на стайна температура за 2 часа.

Разделяме втасалото тесто на 6 топки, подреждаме ги върху плота, който трябва да е намазан с олио и ги покриваме с прозрачно фолио. Оставяме ги за 20 минути да се отпуснат.

Отцеждаме накиснатите стафиди върху хартия.

Всяка топка разрязваме на три части, които разточваме на много тънка кора. Поръсваме всяка кора с по малко стафиди и навиваме на тънко руло. От тези рула изплитаме плитки и ги подреждаме в намаслена форма за печене. Покриваме с прозрачни фолио и оставяме за още два часа на стайна температура.

Бухналите козунаци намазваме с разбито яйце и поръсваме със захар. Поставяме ги в студена фурна и включваме на 120 градуса. От време на време проверяваме готовността на козунаците, като постепенно увеличаваме температурата на 150°C, а след това и на 180 градуса.

Внимаваме да не се препекат.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня Георгиева
Колко козунаци излизат от тази рецепта?
0
0
Ваня Георгиева
Благодаря.
0
0
Милена Александрова
2 бр. с този размер/ това е стандартна кръгла форма за торти/
1
0