Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначени яйца

Козуначени яйца

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575503335241
Козуначени яйца2 / 2
05/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Няма да ви питаме дали боядисахте яйцата, а - колко козуначени яйца изядохте, докато не ви гледахме"

Необходими Продукти

  • стафиди - 50 г
  • брашно - 250 г
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 6 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на игла пробивам около 10 сурови яйца и изливам съдържанието им (едно от яйцата отделям за козунака, а другите ги прибирам в хладилника за по-нататъшно готвене). След това накисвам стафидите добре във вода.

През това време в купа изсипвам брашното, захарта, солта, размекнатото масло, топлото мляко и яйцето. Отгоре натрошавам маята. Всичко разбърквам с миксер до получаването на гладка смес. Добавям отцедените стафиди и лимоновата кора. Всичко се разбърква отново, след което се оставя да втаса около 30 минути.

След това изливам малко олио във всяка една от черупките на яйцата през отвора, който вече съм направила, за да може след това лесно да ги обеля, когато козунакът в тях се изпече, а не да залепне по черупката.

Поръсвам със захар. После изливам козуначената смес в черупките (сместа е по-рядка, с гъстота на кексово тесто, за да може по-лесно да напълним яйцата). Слагам всяко от яйцата в хартиена форма за мъфини и специална тава с отделни гнезда за печене на мъфини. Пека при 180 градуса за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: