Козуначени коминчета

Габриела ЦулинГабриела Цулин
Чирак
5336168110
Козуначени коминчета
Снимка: Габриела Цулин
1 / 2
18/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Козуначени коминчета, които поднасяме през цялата година, не само на Великден"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г бяло
  • краве масло - 30 грама
  • мас - 40 г *
  • кисело мляко - 160 г *
  • захар от фурми - 50 г
  • суха мая - 7 г за хляб
  • яйца - 3 бр.
  • етерично масло от лимон - 2 капки
  • за намазване
  • белтък - 1 бр.
  • филирани бадеми
  • кокосова захар
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне:

Пресейте брашното в дълбока купа и направете кладенче в средата.

Сложете киселото мляко, сухата мая и захарта в съд и разбъркайте добре.

След това изсипете сместа в кладенчето. Добавете яйцата, двата вида мазнина и етеричното масло.

Замесете меко тесто. Покрийте купата със стреч фолио и оставете да втаса, докато увеличи обема си 2 пъти.

През това време обвийте хартиени ролки от тоалетна хартия с алуминиево фолио.

Разточете тестото на тънък лист и го разрежете на ленти с ширина един сантиметър.

Обвийте всяка ролка с ленти тесто. Намажете козуначеното тесто с разбит белтък и оваляйте по желание във филирани бадеми, кокосова захар или сурови семена.

Подредете коминчетата в изправено положение в тава, покрита с хартия за печене.

Печете на средно ниво в загрята на 180 °C фурна.

Печенето на козуначения сладкиш отнема около 30-35 минути.

Извадете тавата от фурната и оставете коминчетата да изстинат напълно, а след това отстранете ролките.

Съхранявайте в плътно затварящ се хавлиен плик за хляб, за да не изсъхват козуначените коминчета.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: