Начин на приготвяне
В купа се налива цялото количество мляко заедно с маята, супена лъжица захар и лъжица от брашното.
Разбърква се хубаво, докато се получи еднородна смес. Покрива се и оставя настрани да шупне за около 10-20 минути.
В друг съд се разбиват жълтъците с останалото количество захар, ванилията и настърганата лимонова кора.
На няколко пъти и на струйка се добавя разтопеното масло. Разбърква се и се смесва с пресято бршно.
Замесва се меко тесто, оформя се на топка се оставя да втаса на топло място.
Щом удвои обема си се разделя на две топки и всяка се разточва на правоъгълна кора.
Корите се намазват с размекнато краве масло и поръсват с канелена захар. Навиват се на руло и нарязват на охлювчета.
Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят за повторно втасване.
Когато се надуят се намазват с разбит белтък и се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
За да станат пухкави и меки охлювчетата, във фурната се поставя и метален съд с вода.
Козуначените охлювчета са готови.