Козуначени охлювчета

Козуначени охлювчета
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Пухкави и меки охлювчета - любов от първата хапка"

Необходими Продукти

  • свежа мая - 20 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3 бр. само жълтъка
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • брашно - 3 и 1/2 ч.ч.
  • За намазване
  • краве масло - 3 с.л.
  • канелена захар - 1 пакетче (10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се налива цялото количество мляко заедно с маята, супена лъжица захар и лъжица от брашното.

Разбърква се хубаво, докато се получи еднородна смес. Покрива се и оставя настрани да шупне за около 10-20 минути.

В друг съд се разбиват жълтъците с останалото количество захар, ванилията и настърганата лимонова кора.

На няколко пъти и на струйка се добавя разтопеното масло. Разбърква се и се смесва с пресято бршно.

Замесва се меко тесто, оформя се на топка се оставя да втаса на топло място.

Щом удвои обема си се разделя на две топки и всяка се разточва на правоъгълна кора.

Корите се намазват с размекнато краве масло и поръсват с канелена захар. Навиват се на руло и нарязват на охлювчета.

Охлювчетата се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят за повторно втасване.

Когато се надуят се намазват с разбит белтък и се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

За да станат пухкави и меки охлювчетата, във фурната се поставя и метален съд с вода.

Козуначените охлювчета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: