Начин на приготвяне
Първо, накиснете стафидите в рома или коняка.
След това разтворете маята в малко топло мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставете я на топло за да втаса.
В купа разбийте яйцата със захарта, след което сложете втасалата мая, останалото хладко мляко, олиото, брашното, щипката сол и разбъркайте добре.
Добавете накиснатите стафиди и отново разбъркайте.
Във форма за терин с дължина 30 см поставете хартия за печене и я намажете леко с мазнина.
Изсипете 2/3 от сместа, върху нея сложете плънката по избор или локума, нарязан на малки парчета, или микса и отгоре останалата кексова смес.
Оставете на топло за около 30-40 минути да втаса. Поръсете със захар и украсете с ореховите ядки.
Печете в предварително загрята на 180ºС фурна до суха клечка.
При мен първите 20 минути са при изключен горен реотан и след това периодично го включвам и изключвам до пълното изпичане на кекса. Така избягвам прегарянето му отгоре. Ако нямате тази опция на фурната, при необходимост ползвайте хартия за печене или фолио за покриване на кекса.
Освен това разпределих сместа в две малки форми за терин и получих два кекса с различна плънка - единият с пълнеж от стафиди и локум, а другият - от стафиди и микс от захаросани плодове и плодови корички.
Да ви е сладко!
Коментари
Поздрави !
Виола