Дунапренен кекс с царевично нишесте

12/04/2018
"С посвещение от автора Насладете се на най-пухкавия и нежен кекс със чудесен аромат "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо17 602
  • Преглеждания за месеца278
  • Преглеждания за седмицата34
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • царевично нишесте - 125 г фино
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 3 бр. (L - XL)
  • зехтин - 125 мл (или олио)
  • лимонова кора - 1 бр. кората
  • лимонов сок - от 1/4
  • захар - 150 г
  • ванилова захар - 8 г
  • пудра захар - за поръсване на готовия кекс
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отделете белтъците от жълтъците на яйцата в две купи. В тази с белтъците сложете щипката сол и разбийте на твърд и пухкав сняг. В купата с жълтъци сипете кристалната и ваниловата захар и разбийте и тях, докато побелеят и станат на кремче.

2. Налейте зехтина и лимоновият сок и кората /фино настъргана/ при жълтъците, продължавайки разбиването, докато кристалчетата на захарта се разтопят напълно и кремчето стане още по-пухкаво. Тогава на части добавете нишестето с бакпулвера, пресявайки го и бъркайки плавно със силиконова шпатула.

3. Когато постигнете гладка смес, добавете на части и белтъчния сняг, като разбърквате със същата лъжица, започвайки от краищата на купата в кръг и завършвайки в средата, захлупвайки. Кръговите движения трябва да са само в една посока. Така белтъците ще се усвоят най-добре и ще останат максимално пухкави.

4. Сипете сместа в покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 22-23 см. и поставете в загрята на 175 градуса фурна без вентилатор. Печете около 35 минути или до суха клечка.

5. След готовността на кекса изключете фурната, отворете вратичката ѝ, но не нацяло и оставете да изстине, без да вадите кекса. Така няма да спадне от рязка смяна на температурата.

6. След като се охлади, напълно поръсете обилно с пудра захар и се насладете на най-пухкавия и нежен кекс със чудесен аромат.

Прекрасен е!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар