Начин на приготвяне
Елдата се измива добре със студена вода и се отцежда.
В тенджерка се загрява 500 мл вода с 1 ч.л. сол, варим елдата за 10 -15 минути и отцеждаме добре.
В малко тиганче се загрява олио и се задушва нарязани пера зелен лук, нарязан стрък чесън и нарязан спанак.
Поръсваме със сол и черен пипер, добавя се 50 мл вода да се задуши и снемаме от котлона.
В малка кръгла форма, намазана с масло, сипваме по края елда, до нея в кръг - спанака заедно с част от течността, и в средата чукваме по едно домашно яйце.
Печем в загрята фурна на 180°C 15-18 минути, докато яйцето стегне.
Вкусно и здравословно за любителите на елда!
Елдата с яйца и спанак на фурна е готова.