Начин на приготвяне
Фурна е на 180 градуса.
Наденицата се разрязва по дължина и се изважда плънката ѝ.
В тенджера се поставят двата вида кайма и малко вода, разбъркват се и се довеждат до трохи. Добавя се наситнен лук, пресован чесън, оставя се на умерен котлон, докато изври напълно водата и остане напълно на мазнина.
Добавя се захарта, наситнените босилек, резене, сух риган, сол, черен пипер и 1 с.л. наситнен магданоз. Прибавят се всичките домати, доматената паста, залива се с телешки бульон и се оставя да къкри на много слаб котлон около 2- 2 1/2 часа (от 9 степен се готви между 2 и 3-та степен).
Корите за лазанята се поставят в дълбока тенджера и се заливат с топла вода, много добре се разбъркват, за да не залепнат. Оставят се за 30 минути да преседят. Изваждат се и се оставят настрана, за да се охладят.
В купа се смесва рикотата, яйцето, останалата лъжица магданоз и индийското орехче. Разбърква се до хомогенност.
На дъното на дълбока тава се изсипват 3-4 с.л., около 1/2 ч.ч от сместа с каймата. Отгоре се подреждат плътно корите, като се запълват празните места с половинки.
Разстила се 1/3 от сместа с рикота, отгоре се подреждат филийки моцарела, залива се с месна плънка, поръсва се с пармиджано и се подреждат кори, заливат се с част от месна плънка и така до изчерпване на количествата. Покрива се с шайби моцарела и се поръсва обилно с пармиджано.
Тавата с лазанята се покрива с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 25 мин.
Изважда се от фурната, отстранява се фолиото, намалява се температурата на 180 градуса и се допича за още 25 мин.
Оставя се да отпочине за около 20 мин, сервира се.
Най-добрата лазаня е много вкусна.