Начин на приготвяне
1. Сос Болонезе - загрявате малко зехтин/олио в дълбок съд и нарязвате на ситно лука и морковите. Слагате ги да се пържат на не много силен огън, за да не загорят. Когато поомекнат се добавя виното, като след разбъркване съдът се затваря с капак, за да се задушат добре зеленчуците с виното.
Когато сместа стане наполовина, се добавя доматеният сос/пюре и се подправя със сол и пипер на вкус. Докато сосът се сгъстява, каймата се намачква с малко вода, за да стане на трохи. Прибавя се към леко сгъстения вече сос и се слага малко свеж магданоз. След като поври 2-3 минути се сваля от котлона.
2. Смес от крема сирене - в купа смесвате крема сирене, нарязан на ситно зелен лук и магданоз, подправяте с черен пипер. Добре е сместа да се сложи в хладилника покрита, за да се овкуси добре сиренето от свежите подправки.
3. Сос Бешамел - слага се 50 г масло/зехтин в по-дълбок съд на котлона и след леко загряване се прибавя брашното (2 супени л.). Препържва се около 2/3 минути и се прибавя студеното прясно мляко - бавно, докато сместа се разбърква енергично. След постигане на хомогенна смес се подправя със сол и черен пипер, готви се до постигане на гъстота тип боза.
Нареждане: В дълбок правоъгълен съд се слага на дъното малко от соса болонезе и се нарежда първия слой от кори. Върху тях се слага равномерно 1 черпак от соса Болонезе и се слагат отново кори.
Вторият слой кори се покрива обилно със сместа от крема сирене и така се редуват до последния слой кори, върху който се изсипва целия сос бешамел и се настъргва обилно с кашкавал. Лазанята се пече на 180-190 градуса за около 30 мин.
Забележка - аз използвам кори без предварително варене, но ако се използват кори, които трябва да се варят, е хубаво да се приготвят първо те.
Забележка 2 - най-добре първо да се приготви крема сиренето, за да има време да престои в хладилника и да поеме от вкуса и аромата на зеления лук.
Най-вкусната лазаня с кайма и крема сирене е готова.